Info om betäckning & registrering föl mm

Inför betäckning

Inför betäckning med våra hingstar skrivs ett betäckningsavtal och hästägarförsäkran. Detta dokument skickas till dig som stoägare innan du anländer med ditt sto till gården och där ska bland annat intygas att stoet är korrekt vaccinerat, ej uppvisar symtom på smittsam sjukdom samt att stoet inte har haft tidigare komplikationer i samband med betäckning/ insemination och/ eller dräktighet.

Språngavgift betalas in i förskott och återbetalas om något skulle tillstöta som gör att det ej är möjligt att betäcka stoet. Avgifter för uppstallning, bete och övrig hantering faktureras i efterhand.

Shetland

Sveriges Shetlandssällskap – på hemsidan finns all information om registrering, passansökan osv. Se även Facebooksidan för löpande/ aktuell information.

Webbstamboken för shetlandsponny – här finns information om alla svenskregistrerade shetlandsponnyer.

Lusitano

Lusitanosällskapet – här finner du information om hur registrering av lusitano går till.

APSL – Associação Portuguesa de Criadores do Cavalo Puro Sangue Lusitano – Portugisiska lusitanoföreningen, grundstambok mm.

Svenska Hästavelsförbundet

Svenska Hästavelsförbundet sköter bl a om Blå Basen, den svenska hästdatabasen där individer av de flesta raser representerade i Sverige finns registrerade.

SH sköter även om tilläggsregistrering av många raser vid import samt utfärdande av pass till korsningshästar och hästar som saknar härstamning.

Vad som gäller vid import av häst till Sverige kan du läsa mer om på Jordbruksverkets hemsida.

 

Annons